Recepten van smaakmakers zoals bv Confit d'oignon, etc.
Tapenade van gedroogde tomaten
De lekkerste tapenade maak je natuurlijk helemaal zelf. Wat dacht je van deze heerlijke tomaten tapenade. Eenvoudig te maken en heerlijk bij een glas witte wijn of een rode zuidelijke wijn.
Ik gebruik hiervoor gedroogde tomaten, die ik even opkook, laat weken, laat uitlekken en drogen. Het is ook mogelijk om een pot gedroogde tomaten op olijfolie te gebruiken.
Porties: 1 pot vol
Ingrediënten
- 200 gram zongedroogde tomaten
- 2 tenen knoflook
- 4 el olijfolie
- 1 el citroensap
- handje geraspte Grana Padona kaas (of andere pittige kaas)
- 2 tl Italiaanse kruiden
- zout en peper naar behoefte (de Grana Padano is al zout van zichzelf)
Bereiding
Doe alle ingredienten in een blender of hakmolentje of in een hoog bakje geschikt voor de staafmixer.
Mix tot je een mooie glansende tapenade hebt. Hoe langer je maalt, hoe fijner hij wordt qua structuur. Ga door tot jij prettig en lekker vindt. Is hij nog wat droog, voeg dan wat extra olijfolie toe.
Confit d'oignon rouge au vinaigre balsamique
Gekonfijte ui smaakt heerlijk bij paté of romige kazen zoals brie. Onderstaand recept is een klein portie geschikt voor bij de borrelhapjes. Door de hoeveelheid ingrediënten te vermenigvuldigen kan je een grotere hoeveelheid maken. De confit is goed houdbaar in een glazen pot (uitgekookt) in de koelkast.
Gekonfijte ui met balsamicoazijn
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 1 grote of twee kleine rode ui(en)
- 2 eetlepels suiker (liefst rietsuiker)
- 4 eetlepels balsamicoazijn
- 1 eetlepel olijfolie
- zout en peper
Bereiding
Pel de ui en snijdt deze fijn. Verhit de olie in een pan, voeg de gesnipperde ui toe en bak deze op middelhoog vuur tot hij zacht wordt.
Voeg de suiker en balsamicoazijn, zout en peper toe en roer alles goed door.
Laat op laag vuur sudderen tot de azijn bijna is verdampt (ongeveer 25 minuten), af en toe roeren.
Doe de gekonfijte ui in een schaaltje of potje en laat afkoelen voordat je hem consumeert. Je kunt het van tevoren klaarmaken en in de koelkast bewaren.
Verrines de carottes et cumin
Mousse van wortel met komijn (14 glazen)
Een feestelijk en heerlijk hapje dat goed bij Rosé wijn past, echt een gelukkig huwelijk. Gebruik kleine glazen en je hebt een aantrekkelijk borrelhapje of voorgerecht.
Ingrediënten:
600 gram wortels
40 cl kippenbouillon
20 cl kookroom
3 eetlepels Crème fraiche
2 theelepel komijn (of meer naar smaak)
Peper en zout
Paprikapoeder
Bereiding:
- Maak de wortels schoon en snijdt ze in plakjes of gebruik daarvoor de mandoline. Kook de plakjes 20 minuten in de bouillon.
- Maal ze fijn met behulp van een keukenmachine of staafmixer.
- Meng met de room, komijn, peper en zout door de wortelmousse.
- Zet de mousse tenminste 2 uur in de koelkast, ze moet goed koud zijn.
- Verdeel de mousse over de glazen en leg in ieder glas bovenop de mousse een theelepel crème fraiche.
- Serveer de mousse met een lepeltje en eet smakelijk.
Gevulde abrikoos met roomkaas en walnoot
Ingrediënten
Rijpe abrikozen
Een bakje roomkaas (125 gram)
Stukje verse gember
Sap van een halve citroen
Peper of piment
Honing
Walnoten
Bereiding
Doe de roomkaas in een schaaltje en rasp de gember, voeg het citroensap toe en maak op smaak met peper. Te zuur? Voeg wat honing toe. Goed mengen en proeven.
Snijdt de abrikozen doormidden en haal de pit eruit. Leg op een schaal.
Vul de abrikozen met het kaasmengsel met behulp van twee theelepels.
Leg op iedere abrikoos een walnoot.
Serveer en geniet ervan.
Wijnadvies: Lekker bij een romige witte wijn zoals een Chardonnay , Côte de Cascogne of een Viognier.
Recept van Elsa