Cake en gebak

Altijd weer spannend om de juiste combinatie te maken tussen een dessertwijn en cake of gebak. Hierbij wat recepten die door onze proevers gewaardeerd werden.

Cake met witte chocolade, kersen of cranberries en macadamianoten

Ingrediëntenlijst

Voor een cakevorm van 25 centimeter

200 gr suiker

200 gr boter, op kamertemperatuur

¼ tl zout

4 eieren, op kamertemperatuur

270 gr bloem

1½ tl bakpoeder

100 gr witte chocolade

250 gram kersen zonder pit (vers of uit een pot) of

200 gram gedroogde cranberries (geweekt in warm water en afgedroogd)

150 gram macadamianoten fijngehakt (walnoten, pecannoten  en cashewnoten zijn ook mogelijk)

Bereiden:

  • Vet de cakevorm in en bestrooi hem met een heel dun laagje bloem. Vind je dat lastig, bekleedt hem dan met bakpapier.
  • Hak de chocolade fijn.
  • Zet de ontpitte kersen klaar.
  • Doe de suiker, boter en het zout in een kom en mix dit in minimaal 5 minuten romig.
  • Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als alle eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is.
  • Spatel de bloem en het bakpoeder voorzichtig door het beslag, zodat de luchtigheid behouden blijft.
  • Dit is het moment om de oven aan te doen en voor te verwarmen tot 150 graden.
  • Meng de gehakte chocolade, de noten en de kersen of de geweekte cranberries door het beslag.
  • Schep het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad.
  • Bak de cake in 60 tot 75 minuten gaar.
  • Controleer of de cake gaar is door er met een satéprikker in te steken, als deze er droog uitkomt is de cake klaar.
  • Laat de cake kort afkoelen, stort hem en laat hem verder afkoelen op een rooster.

Geniet van de cake als toetje bij een glas zoete wijn of bij de koffie met een toefje slagroom.

Wijnadvies: Een Vin Doux Naturel zoals Muscat de Rivesaltes, Rivesaltes Ambré of Banyuls

Inspiratiebron: rutgerbakt.nl

Chocoladecake met kersen

Ingrediëntenlijst

Voor een cakevorm van 25 centimeter

200 gr suiker

200 gr boter, op kamertemperatuur

¼ tl zout

4 eieren, op kamertemperatuur

270 gr bloem

1½ tl bakpoeder

40 gr cacaopoeder

40 gr suiker

75 ml melk

100 gr pure chocolade (minimaal 70% cacao, liefst meer)

250 gram kersen zonder pit (vers of uit een pot)

Bereiden:

  • Vet de cakevorm in en bestrooi hem met een heel dun laagje bloem. Vind je dat lastig, bekleedt hem dan met bakpapier.
  • Hak de chocolade fijn.
  • Doe de suiker, boter en het zout in een kom en mix dit in minimaal 5 minuten romig.
  • Voeg vervolgens de eieren één voor één toe, waarbij je het volgende ei pas toevoegt als het vorige volledig is opgenomen. Stop met mixen als alle eieren goed gemengd zijn en het mengsel luchtig is.
  • Spatel de bloem en het bakpoeder voorzichtig door het beslag, zodat de luchtigheid behouden blijft.
  • Dit is het moment om de oven aan te doen en voor te verwarmen tot 150 graden.
  • Meng het cacaopoeder met de suiker en melk totdat je een glanzend egaal papje hebt.
  • Spatel het cacaopapje door het beslag.
  • Meng daarna de gehakte chocolade en de kersen erdoor.
  • Schep het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad.
  • Bak de chocoladecake in 60 tot 75 minuten gaar.
  • Controleer of de cake gaar is door er met een satéprikker in te steken, als deze er droog uitkomt is de cake klaar.
  • Laat de cake kort afkoelen, stort hem en laat hem verder afkoelen op een rooster.

Geniet van de cake als toetje bij een glas zoete wijn of bij de koffie. Ook lekker met een toefje slagroom.

Wijnadvies: Een Vin Doux Naturel zoals  Muscat de Rivesaltes, Rivesaltes Ambré of Banyuls

Inspiratiebron: rutgerbakt.nl

PAN D’ARANCIO Cakebrood met gemalen sinaasappel

Ingrediënten

1 hele biologische sinaasappel van ongeveer 250/300 g

250 gram patentbloem

60 gram amandelmeel

300 g suiker (niet minder dan 250 g)

3 eieren

1 dl melk

1 dl olie van goede kwaliteit (bijvoorbeeld druivenpitten olie)

1 zakje bakpoeder

Benodigde materialen

Cakevorm 25 cm

Keukenmachine of staafmixer

Bakpapier

 

Bereidingswijze:

  • Bekleed de cakevorm met bakpapier of vet in met olie of boter en bloem.
  • Kies een mooie biologische sinaasappel, met een gezonde, perfecte en stevige schil.
  • Was de sinaasappel goed, snij aan de boven- en onderkant het kapje eraf en snijd hem vervolgens in stukjes met schil en al!
  • Doe de stukjes sinaasappel samen met de melk in een keukenmachine met snijmessen of maak ze fijn met de staafmixer.
  • Meng in een kom (van de keukenmachine) de bloem met het bakpoeder en de suiker en maak een kuiltje.
  • Voeg de drie eieren toe, de olie en de fijngemalen sinaasappel.
  • Meng vervolgens alles tot een zacht en homogeen mengsel.
  • Giet tot slot het sinaasappelcake mengsel in de eerder voorbereide vorm en bak in de voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 40/45 minuten (eventueel 50 indien nodig).
  • Laat het sinaasappelcakebrood volledig afkoelen voordat je het uit de vorm haalt. Snijd het in plakken en geniet!

Het cakebrood kan een week bewaard worden in de koelkast.

Je kan het ook versieren met sinaasappelschilplakjes die enkele minuten gekookt zijn samen met een siroop bereid met 100 ml water en 100 g suiker.

Inspiratiebron: Il cuore in pentola (www.ilcuoreinpentola.it)