Informatie

Kaaskoekjes

 

Materiaal: 2 bakplaten, bakpapier, verhoudfolie, beslagkom of keukenmachine

 

INGREDIËNTEN  Voor ongeveer 60 stuks

250 gr roomboter (op kamertemperatuur)

200 gram Emmenthaler

150 gram Grana Padano of andere pittige kaas

250 gr bloem

1 ei

BEREIDING

Snij de boter in kleine stukjes.

Meng de boter met de geraspte kaas in een kom.

Zeef de bloem er beetje bij beetje bij.

Voeg het ei toe.

Kneed goed door.

Verdeel het deeg in vier porties. Maak van ieder portie een rol met een doorsnede van ongeveer 3,5 cm.

Wikkel de rollen in vershoudfolie en leg tenminste een uur in de koelkast.

 

Leg bakpapier op de bakplaten en verwarm de oven voor op 180 graden

Snij van de rollen plakjes deeg van ongeveer 0,5 cm en verdeel deze over de bakplaten.

Schuif de bakplaten in de oven en laat ongeveer 15 a 20 minuten bakken totdat de koekjes goudbruin zijn.

De koekjes zijn goed houdbaar in een afgesloten trommel.

 

Wijnadvies:  deze pittige kaaskoekjes passen bij veel soorten wijn, wit en rood. Heerlijk bij een Chardonnay met zijn romige structuur, maar ook erg lekker bij een zuidelijke rode wijn zoals de stevige Cahors. Als wij de koekjes op tafel zetten tijdens een apero dan kunnen onze gasten er niet van afblijven. Probeer maar eens.

De koekjes kunnen goed bewaard worden in de vriezer, zo heb je altijd een lekker borrelhapje in huis bij onverwacht bezoek.

Bourgondische kaassoesjes (Gougères au fromage)

Gougères oftewel kaassoesjes het borrelhapje uit de Bourgogne. Als je ervan begint te eten kan je nauwelijk stoppen. Niet al te moeilijk te maken en heel erg genieten.

Ingrediënten (voor 30 stuks)

4 eieren

150 gram gemalen Gruyère of andere pittige harde kaas

150 gram bloem

80 gram (room)boter

125 cl water

1 theelepel zout

 

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Breng in een pan 25 cl water aan de kook met de boter en 1 theelepel zout.
  • Haal de pan van het vuur en voeg in één keer de bloem toe. Roer snel en laat daarna een minuut op laag vuur koken.
  • Laat het mengsel even afkoelen, voeg dan de eieren één voor één toe en roer goed door. Voeg vervolgens de geraspte kaas toe.
  • Vorm dit deeg met behulp van twee theelepels in kleine, afzonderlijke hoopjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Zet de bakplaat in de oven en bak de gougères in 25 minuten gaar en goudbruin. Houdt het bakproces in de gaten maar open de ovendeur niet tijdens het bakken.

 

Bron: Le Journal des femmes

Vegan paté van bonen en walnoten en dadels

Benodigdheden: keukenmachine

Ingrediënten

1 groot blik linzen of witte bonen (uitlekgewicht 265 gram) afgespoeld en uitgelekt

120 gram walnoten grof gehakt

2 sjalotjes gesnipperd

2 teentjes knoflook fijngehakt

2 el citroensap

2 à 3 el olijfolie (liefst Bio)

zout en peper of andere specerijen naar smaak

3 dadels ontpit en in stukjes

Instructies

Doe de jampot in een pan met water, breng aan de kook en laat 10 minuten koken. Zet de pot op zijn kop op een schone theedoek en laat uitlekken.

Doe alle bovengenoemde ingrediënten in de keukenmachine en blend totdat alles mooi glad is.

Proef en voeg indien nodig nog wat zout en specerijen toe.

Klaar is de paté, doe de massa in de schone jampot, deksel erop. Een week houdbaar mits bewaard in de koelkast.

Serveer tip: doe de paté op een toastje of stukje stokbrood met daarop wat confit d’oignons (zie recept onder “Diverse combinaties”.

Bron: www.anniepannie.nl

Roomkaas met tomaat en champignons

Ingrediënten:

Bakje roomkaas (200 gram)

8 gedroogde tomaten in olijfolie

8 champignons

1 sjalot

Provençaalse kruiden

Rasp van een citroen (liefst Bio)

Olijfolie

Peper* (liefst piment) naar smaak

Kerstomaatjes

Bereiding:

Doe de roomkaas in een schaaltje

Smoor de champignons in een beetje olijfolie, laat ze afkoelen en snijdt ze in kleine stukjes.

Laat de tomaten uitlekken en snij ze in kleine stukjes

Was de citroen grondig en rasp hem

Snipper de sjalot in hele kleine stukjes

Doe alle ingrediënten bij de roomkaas en meng het geheel met een vork

Voeg vervolgens een eetlepel Provençaalse kruiden toe en maak op smaak met peper

Klaar!

Smeer de roomkaas op toastjes en zet op ieder toastje een kerstomaatje en smullen maar.

*Piment d'Espelette

Espelette is een dorp in Baskenland (Zuid-West Frankrijk) waar pikante pepers worden gekweekt. Als de pepers rijp zijn worden ze aan draden geregen en aan de gevels van de huizen gehangen op te drogen. Gedroogd worden ze gemalen tot poeder. De poeder is in iedere supermarkt te koop.